Hyviä ja tarpeellisia tietokoneohjelmia

Kun hankit itsellesi tietokoneen, saat mitä todennäköisimmin sen mukana myös käyttöjärjestelmän ja joukon ohjelmia olipa kyseessä sitten PC tai Mac. PC-tietokoneiden yleisin käyttöjärjestelmä on Microsoft Windows, josta on hiljattain julkaistu uusi 10. versio. Toinen – ja monien mielestä parempi – käyttöjärjestelmä PC-tietokoneelle on kuitenkin suomalaista alkuperää oleva Linux, joka on periaatteessa täysin ilmainen. Myös Linuxissa ajettavat ohjelmistot ovat ilmaisia, kun taas Windows- ja Mac-puolella ohjelmista joutuu yleensä maksamaan. Mac-järjestelmä on Linuxin tapaan unix-pohjainen, ja sen mukana tulee myös hyvä valikoima erilaisia iOS –perheen ohjelmistoja.

Se, mitä ohjelmia tarvitsee, riippuu tietysti täysin siitä, mihin tarkoitukseen tietokonetta aikoo ensisijaisesti käyttää. Mikäli tarkoituksena on tehdä koneella vaikkapa yrityksen kirjanpitoa, on tietysti kunnollinen taulukkolaskentaohjelma tarpeellinen. Tällainen löytyy sekä Microsoftin Office- että Open Office – paketeista, joista löytyvät laadukkaat ohjelmat myös tekstinkäsittelyyn ja dia-esitysten tekoon. Mikäli tietokone toimii taas kuvan- tai äänenkäsittelyn työvälineenä, on hyvä tutustua sellaisiin ohjelmiin kuin Photoshop, GIMP, Sony Vegas, iMovie, Garage Band ja Reaper.

Monille tietokone on kuitenkin ennen kaikkea peli- ja viihdeväline, jolloin kyseeseen tulevat tietysti erilaiset pelisovellukset. Pelejä onkin tarjolla runsaasti kaikkiin kolmeen tärkeimpään käyttöjärjestelmään. Mutta pelaamiseen ei usein tarvita kuitenkaan kuin ajan tasalla oleva web-selain sekä siihen asennetut java- ja flash-liitännäiset eli pluginit. Näin ollen web-selainta voidaan myös pitää erittäin tarpeellisena ohjelmistona. Tällä hetkellä suosituimmat selainohjelmat ovat Firefox, Chrome, Safari ja MS Explorer.