Kuinka tietokoneen saa toimimaan nopeammin

Nykyaikaiset tietokoneet ovat todellisia tehomyllyjä verrattuna 5 – 10 vuotta vanhoihin koneisiin, jotka puolestaan olivat markkinoille tullessaan ennennäkemättömän tehokkaita ja nopeita. Tämä on hyvin tyypillistä tietotekniikalle, ja onkin tapana sanoa, että tietokoneiden suorituskyky tuplaantuu viiden vuoden välein.

Mikä sitten on syynä siihen, että ensi alkuun nopea ja tehokas tietokone alkaa ajan myötä ”hidastumaan” ja toimimaan epäluotettavammin? Syitä on useita. Kun ohjelmistoista asennetaan tietokoneelle uusia versioita ja päivityksiä, ne on usein koodattu niin, että ne vaativat koneen prosessorilta enemmän tehoa, kuin aikaisemmat versiot. Myös tietokoneen muisti on koetuksella uusien ohjelmapäivitysten kanssa, sillä valitettavasi ohjelmoinnissa ei enää kiinnitetä samalla tavalla huomiota koneen työmuistin käytön optimointiin, kuin vielä 1990-luvulla. Ehkä vieläkin merkittävämpi syy koneen hidastumiseen on kuitenkin lukemattomat erilaiset taustaprosessit, jotka syövät koneen prosessoritehoa ”näkymättömästi”. Lisäksi jatkuvasti koneen taustalla käynnissä oleva virustorjunta ja tietoturvaohjelmisto vievät myös tehoa koneelta.

Tietokoneen suorituskykyyn voi kuitenkin itse vaikuttaa varsin paljon. Ensimmäinen asia, joka kannattaa tehdä, on poistaa koneesta kaikki tarpeettomat ohjelmat. Erityisesti kannattaa poistaa sellaiset ohjelmat, jotka pitävät yllä taustaprosesseja. Tämän voit selvittää, kun otat koneesta prosessilistauksen (windows-järjestelmässä Ctrl-Alt-Del, ja Linuksissa ps -ef). Paljon muistia vievät prosessit voi myös sammuttaa, mutta tehokkaampaa on poistaa kokonaan sellaiset tarpeettomat ohjelmat, jotka käynnistävät niitä. Jos tietokonetta ei käytetä internetissä, tietoturva- ja palomuuriohjelmisto ovat tarpeettomia. Edellä mainittujen optimointien lisäksi koneesta saa nopeamman myös vaihtamalla siihen tehokkaamman prosessorin tai lisäämällä sen RAM-muistia.

jukka