Kuinka välttää tietokonevirukset

Tietokoneiden virukset ja monenlaiset haittaohjelmat ovat yleinen riesa, jonka erityisesti Windows-käyttäjät ovat kohdanneet. Viruksia on ollut olemassa jo kauan, mutta todelliseksi, vakavasti otettavaksi riesaksi ne kehittyivät internetin yleistyessä 1990-luvulla. Erään suomalaisen menestysyrityksen, F-Securen koko liikeideakin perustuu erilaisten virusten torjumiseen.

F-Secure, Norton, Antivir tai jokin muu vastaava virustorjuntaohjelma onkin aivan välttämätön sellaisessa windows-tietokoneessa, joka on yhteydessä internettiin. Varsinaisen virustorjunnan lisäksi on syytä olla asennettuna ja toiminnassa myös niin sanottu palomuuri, eli firewall, joka torjuu netistä tulevia ei-toivottuja yhteydenottoja. Virusten lisäksi nämä tietoliikennehyökkäykset ovatkin kotitietokoneiden suurin uhka, ja ne koskevat samalla tavalla myös Mac- ja Linux-koneita.

Eräs keino välttää tietokonevirukset on valita käyttöjärjestelmäksi jokin muu kuin Windows, joka on erityisen altis viruksille nimenomaan sen vuoksi, että se on ylivoimaisesti yleisin kotitietokoneiden käyttöjärjestelmä. Linux on hyvä valinta silloin, jos haluaa pysyä PC-arkkitehtuurissa ja käyttää konetta esimerkiksi internetissä surffaamiseen. Myös Mac-arkkitehtuurin koneet ovat ainakin vielä toistaiseksi melko hyvin suojassa netin viruksilta ja haittaohjelmilta.

Vaikka virukset, madot ja erilaiset haittaohjelmat ovatkin olleet nimenomaan Microsoft Windowsin riesa, voidaan hyvin olettaa, että nyt viruksia tehtaillaan paljon myös Android-järjestelmään, joka on suosituin käyttöjärjestelmä mobiililaitteissa. Onkin syytä olla tarkkana, jos käyttää omaa älypuhelinta tai tablettia ahkerasti netissä. Silloin kannattaa ottaa vakavasti myös virusten aiheuttamat uhkat. Onneksi myös niihin on saatavissa virustorjunta- ja tietoturvaohjelmia, joilla mobiililaitteet voi suojata internetin kutsumattomia vieraita vastaan.

jukka