Mitä tehdä jos tietokonevirus iskee?

Joskus kaikesta varovaisuudesta huolimatta kotikoneeseen kuitenkin saattaa iskeä bittiliikenteen piikkihäntä, eli tietokonevirus. Usein tämä asia selviää käyttäjälle virustorjuntaohjelman alkaessa hälyttää asiasta, mutta välillä viruksen olemassaolosta viestii vain tietokoneen pahaenteinen hidastuminen ja epävakaus.

Virustartunnan ollessa tiedossa, tai pelkästään sellaista vahvasti epäillessä on tärkeää, ettei edesauta sen leviämistä esimerkiksi lähettämällä tietokoneeltaan tiedostoja eteenpäin. Tällöin kannattaa myös välttää online shoppailua tai pankkiin kirjautumista, sillä vaikka useiden virusten tarkoitus onkin pelkkä koneen toiminnan sotkeminen, ovat ammattimaista rikollisuutta palvelevat tietojenkalasteluun tai identiteettivarkauksiin tarkoitetut haittaohjelmat yleistyneet huomattavasti. Samasta syystä myös omaan sähköpostiin tai Facebookiin loggautumista kannattaa välttää, ennen kuin tietää koneensa olevan jälleen puhdas.

Jos kyseessä on virustorjuntaohjelman ilmoitus viruksen löytymisestä, se yleensä tarkoittaa sitä että virus on löytynyt ennen kuin se edes ehti tehdä mitään. Virustorjuntaohjelman viruskaranteenista ja/tai logista yleensä löytyy tiedot siitä, mistä viruksesta oli kyse ja mitä sille tehtiin.

Mikäli koneella ei ole virustorjuntaohjelmaa tai sitä ei ole päivitetty pitkiin aikoihin, on mahdollista että virukset saavat mellastaa koneella mielin määrin. Tästä syystä viimeistään koneen muuttuessa huomattavan hitaaksi on syytä hankkia edes jonkinlainen virustorjuntaohjelma korjaamaan tilannetta.

Jos epäilet että virustorjuntaohjelmasi ei vain yksinkertaisesti löydä koneen uumenissa piileskelevää virusta, voi ohjelman aina halutessaan vaihtaa toiseen. Muistaen kuitenkin että eri virustorjuntaohjelmat eivät toimi päällekkäin vaan saattavat muuttaa koneen toiminnan vieläkin kaoottisemmaksi. Eli ennen uuden virustorjuntaohjelman asentamista on syytä poistaa edellinen. Joillakin virustorjuntaohjelmilla on tosin tarjolla myös online skannereita, joiden avulla koneelle voi tehdä pikatarkistuksen ilman että joutuu edellä mainittuun poisto- ja asennusurakkaan.

Muista tarkistaa että Windowsin päivitykset ovat ajan tasalla. Joidenkin virusten kohdalla on mahdollista että pelkkä Windowsin päivitysten vanhentuminen aiheuttaa koneen turvallisuudessa aukkoja, jotka antavat virukselle mahdollisuuden levitä koneella.

Joskus harvoin viruksen poistaminen voi olla niin ongelmallista että se vaatii virustorjuntaohjelman ajamista vikasietotilassa. Tällä tavalla Windows käynnistää vain tärkeimmät ohjelmat eikä virus itse pääse puuttumaan puhdistusprosessiin.

Jos mikään muu ei auta, on jäljellä tietokoneen palauttaminen tehdasasetuksiin tai koneen formatointi ja Windowsin uudelleenasentaminen, mutta jälkimmäinen vaihtoehto tosin on kuin napalmia, se tappaa kyllä viruksen, mutta siinä samalla tuhoutuu kaikki sellaiset henkilökohtaiset tiedostot joista ei ole varmuuskopioita. Toisaalta Windowsin uudelleenasennuksen jälkeen tietokone on monesti taas kuin uusi, kaikkien ylimääräisten, konetta kuormittavien jämätiedostojen loistaessa poissaolollaan.

jukka