Miten suojautua viruksilta ja muilta haittaohjelmilta?

Samaa tahtia kun tietoturvaohjelmat kehittyvät, kehittyvät myös virukset ja haittaohjelmat. Nämä kaksi vastakkaista ohjelmatyyppiä käyvät ikuista hyvän ja pahan taistelua, jossa käyttäjä monesti seisoo hämmentyneenä tulilinjalla. Kukaan ei taatusti halua virusta koneelleen mellastamaan, mutta millä moiset tuholaiset voi sitten pitää poissa omalta kotikoneeltaan?

Virustorjuntaohjelma on tietenkin se ihan välttämättömin asia, jota ilman voi olla varma että kone täyttyy jos jonkinlaisista vipeltäjistä, ainakin jos se on internetyhteyden päässä. Kotikäyttöön löytyy kyllä hyviä ilmaisiakin ohjelmia, esimerkiksi Avast Antivirus,  joka löytyy ihan suomenkielelläkin.

Toinen lähes yhtä tärkeä elementti on palomuuri, jonka tarkoitus on estää koneelle tunkeutumisen verkon kautta. Tähän soveltuu Windowsin oma palomuuri, mutta yhtä lailla käyttäjä voi ladata koneelleen erillisen palomuurin.

Myös sähköpostin välityksellä virus voi näppärästi tulla koneelle, mikäli avaa epäilyttävään sähköpostiin sisältyvän liitetiedoston. Nyrkkisääntönä voi pitää sitä, ettei odottamattomia liitetiedostoja pidä koskaan mennä klikkaamaan, etenkään jos ne ovat peräisin tuntemattomalta lähettäjältä.

Kun ohjelmien verkosta lataaminen on lisääntynyt ja muodostunut jopa tietynlaiseksi välttämättömyydeksi, ovat lisääntyneet myös ne ansat joihin käyttäjä helposti astuu ja lataa haittaohjelmia itse vahingossa koneelleen. Vaikka virukset ja vakoiluohjelmat ovat oma riesansa, suurin osa verkosta kotikoneelle tarttuvasta ylimääräisestä materiaalista on kuitenkin mainossälää ja ohjelmia, joita käyttäjä ei koskaan halunnut koneelleen. Ylimääräiset ohjelmat tulevat hyvin usein koneelle ikään kuin sen lataamasi turvallisen ohjelman siivellä. Ovelimmillaan tämä tapahtuu nykyään siten että käyttäjä vahingossa hyväksyy haittaohjelmat koneelleen haluamaansa ohjelmaa ladatessaan. Varsinaisen ohjelman lataamisen yhteydessä käyttäjä saattaa vahingossa hyväksyä useita eri sopimusehtoja joista osa koskee itse haittaohjelmia ja niiden lataamista. Tämän vuoksi ohjelmia ladatessa on tärkeää ettei katsomatta painele kaikkeen “hyväksyn” vaan tarkistaa minkälaisissa laatikoissa se hyväksyvä ruksi on valmiina ennen kuin etenee lataamisessa.

jukka