PC-pelien pelaaminen Linuxilla

On olemassa paljon tietokoneharrastajia ja tietokonetta ammatikseen käyttäviä, jotka eivät halua käyttää Microsoft Windows –järjestelmää. Monet käyttävät tietokonetta ammattimaisesti ja tarvitsevat erityisen tehokasta Unix-pohjaista järjestelmää esimerkiksi palvelin-käyttöön ja ohjelmistojen kehittämiseen. Toiset taas haluavat sulkea kokonaan pois tietoturvariskin ja mahdollisuuden saada koneelle haittaohjelmia tai viruksia. Osa taas pitää Linux-järjestelmää yksinkertaisesti vain mukavampana ja helpompana kuin Windowsia. Eikä varmasti vähiten ole merkitystä sillä, että Linux on ilmainen – toisin kuin Windows tai vaikkapa Applen iOS.

software

Linuxin käyttäjät

On siis olemassa paljon syitä, miksi monet käyttävät suomalaista alkuperää olevaa ja Linux Torvaldsin kehittämää Linux-järjestelmää. Mutta kuten kaikessa, Linuxissakin on puutteensa. Yksi niistä on se, että ohjelmia on varsin niukasti tarjolla verrattuna Windowsiin tai Maciin. Erityisesti tilanne on tällainen erilaisten pelien ja viihdeohjelmistojen osalta, sillä Linux on hieman ”tylsä” järjestelmä, jota useimmiten arvostetaan ammattikäytössä enemmän.

Linux-järjestelmän valjastaminen pelikäyttöön

Niille Linuxin käyttäjille, jotka haluavat välillä myös pelailla koneellaan, on kuitenkin onneksi mahdollisuus siihen. Helpointa tämä on tehdä niin sanotun Windows-emulaattorin avulla. Se on ohjelmisto, joka mahdollistaa Windows-ohjelmien ajamisen Linuxin ”päällä”. Tällaista ohjelmistoa kutsutaan emulaattoriksi, sillä se ns. emuloi toista järjestelmää, ja luo Linuxin ikään kuin pienen Windows-ikkunan.

Yleisin ja myös ammattikäytössä suosittu emulaattori on nimeltään VMware. Se luo Linux-järjestelmän päälle täydellisen Windows-ympäristön, jossa voi luonnollisesti käyttää muitakin Windows-ohjelmia kuin pelejä. VMWare on emulaattoreista myös laadukkain, ja itse asiassa se on ainoa järjestelmä, joka tulee SIMS- ja WoW –pelejä Linuxissa. Valitettavasti VMWare vain maksaa jonkin verran, yleensä 100 – 200 euron verran.

On olemassa myös muita emulaattoreita, ja yksi sellainen on Win4Lin. Tämä on ilmainen sovellus, joka mahdollistaa Windows 2000 ja Windows XP – ympäristöön tehtyjen pelien ja ohjelmien ajamisen Linux-koneella. Vaikka nyt mennäänkin jo Windows 10 – versiossa, on tarjolla vielä paljon pelejä erityisesti Windows XP:lle. Näitä pelejä kannattaa kokeilla ensin Win4Lin – emulaattorin kanssa.

Toinen suosittu Windows-ympäristö Linuxiin on nimeltään WINE, ja esimerkiksi Ubuntun kanssa se on hyvin käytetty sovellus. Jos ollaan oikein tarkkoja, niin kyseessä ei ole emulaattori vaan eräänlainen komentotulkki. Wineä käytetään kuitenkin paljon pelialustana Linux-koneissa, ja se toimii varsin hyvin monien pelien osalta, mutta valitettavasti siinäkin on hieman bugeja eikä se tue aivan kaikkia pelejä.

Jos haluat kokeilla näitä edellä mainittuja ”Windows-in-Linux” – ympäristöjä, niin helpointa on aloittaa Winestä ja Win4Lin:stä. Voi hyvinkin olla, että juuri sinun suosikkipelisi toimii mainiosti näissä ympäristöissä. Mikäli näin ei kuitenkaan ole, niin silloin voit hankkia vaikkapa 30 päivän kokeilulisenssin VMWareen, ja kokeilla sen kanssa.

Entäpä jos pelaisitkin netissä?

Emulaattorit ovat tietysti yksi keino saada pelit ja muut Windows-ohjelmat toimimaan Linux-järjestelmässä. Mutta on olemassa paljon helpompikin keino. Huomattava osa peleistä on nykyään nimittäin tekniikaltaan sellaisia, että niitä voi pelata suoraan nettiselaimessa. Näitä kutsutaan online-peleiksi, ja verkkoselaimen avulla voit aina pelata useita PC-pelejä niin Linuxissa, kuin muissakin järjestelmissä. Pelit latautuvat suoraan selaimeen eivätkä niiden grafiikka, toiminnot ja animaatiot häviä lainkaan ladattaville peleille. Hyvänä esimerkkinä virheettömästä, reaaliaikaisesta selaintoiminnasta ovat PokerStarsin pelit. Nyrkkisääntönä voidaan sanoa, jos peli toimii moitteettomasti selaimessa, niin se toimii silloin myös kaikissa järjestelmissä. Ainoa asia, josta pitää huolehtia, on että selaimen liitännäisohjelmat eli niin sanotut pluginit, ovat ajan tasalla.

Nettipelaaminen vapauttaa pelaajan myös halutessaan kokonaan pois tietokoneensa äärestä, sillä Linux-PC:n lisäksi online-pelejä voi pelata myös muilla Linux / Unix – laitteilla, kuten vaikkapa Android- tai iOS – älypuhelimilla, jotka molemmat pohjautuvat Unix-järjestelmiin.

Muita keinoja Linuxilla pelaamiseen

Joistakin suosituista peleistä on myös olemassa erilliset GNU-versiot Linux-käyttäjiä varten. Niitä ei välttämättä ole tarjolla kovin suurta valikoimaa, sillä Linux-ohjelmat eivät ole kaupallisia, ja vaatii paljon asiantuntemusta sekä viitseliäisyyttä ohjelmoida Linuxiin. Linux-järjestelmään on kuitenkin olemassa myös aivan omia pelejä, ja niitä voi hakea esimerkiksi Steampowered –sivustolta. Kyseessä on Linux-pelien hakemisto, josta löytyy varmasti monenlaisia pelejä aivan joka lähtöön.

On totta, että Linux-ohjelmoijat ja käyttäjät eivät välttämättä ole kaikkein innokkaimpia peliharrastajia, sillä heidän mielestään ohjelmointi ja uusien palvelujen ideointi on paljon hauskempaa kuin pelaaminen (melkoisia nörttejä siis!). Jokainen kuitenkin kaipaa välillä hieman rentoutumista ja viihdykettä, ja mikäpä olisikaan parempi keino siihen kuin pelata vaikkapa monen pelaajan MMORPG-toimintapeliä tai pyöräyttää muutama kierros online-kasinossa tai pokeripöydässä.

jukka