PC vai Mac?

PC vai Mac – ja moni lisäisi tähän vielä Linuksin – siinäpä kysymys, joka herättää yhä edelleen suuria tunteita innokkaimpien tietokoneharrastajien keskuudessa. Tosin nyt vastaavaa eri koulukuntien väittelyä käydään myös iOS- ja Android –järjestelmien välillä mobiililaitepuolella. Ovatpa tukkanuottasilla olleet myös vannoutuneet Linuksin ja Windowsin kannattajat.

Microsoft Windows ja ilmainen Linux ovat PC-maailman käyttöjärjestelmiä, mutta yleensä PC-tietokoneesta puhuttaessa tarkoitetaan Windows-järjestelmää. Mac on puolestaan aivan oma arkkitehtuurinsa, ja sekä käyttöjärjestelmä että hardware poikkeavat PC-koneista. Molemmissa järjestelmissä on luonnollisesti omat etunsa, ja riippuu aivan koneen käyttötarkoituksesta, kumpi niistä on parempi.

PC on yleisesti ottaen Mac-konetta edullisempi vaihtoehto. Niihin on myös huomattavasti enemmän tarjolla ohjelmia kuin Maciin, ja monet Windowsin ohjelmista ovat myös ilmaisia. Mac-koneita pidetään kuitenkin yleisesti luotettavampina ja suorituskykyisempinä kuin Windows-PC -koneita. Tosin Windowsin uusimmat versiot (Windows 7, Windows 8 ja Windows 10) ovat vakuuttaneet jo monet ammattilaisetkin, ja taakse ovat jääneet ne ajat, jolloin Windows-järjestelmää pilkattiin sen epäluotettavuuden vuoksi.

Yksi etu Maceilla kuitenkin varmasti on Windows-koneisiin verrattuna: ne ovat paljon paremmin suojassa internetin haittaohjelmilta ja viruksilta. Ainakin vielä toistaiseksi. Tämä on merkittävä etu erityisesti silloin, jos konetta käytetään paljon internet-selaamiseen. PC-koneestakin saa toki turvallisemman, mutta se edellyttää ajan tasalla olevia virustorjunta- ja tietoturvaohjelmistoja. Valitettavasti vain juuri nämä palomuurit ja virus-skannerit ovat juuri niitä ohjelmia, jotka hidastavat Windowsin toimintaa.

jukka