Rakenna oma tietokoneesi

Nykyään kuka lähes tahansa voi halutessaan rakentaa oman PC-tietokoneen, sillä komponentit ovat tulleet edullisemmiksi ja ne toimivat luotettavasti. Komponenttien yhdistäminen on myös helpompaa ja paremmin ohjeistettua. Kun 1980- ja 1990-luvuilla oman tietokoneen kokoaminen komponenteista oli ”nörttien” harrastus, joka vei usein kaiken vapaa-ajan ja kevensi tuntuvasti myös kukkaroa, niin nykyään ovat esimerkiksi tietokoneiden muistien hinnat kohtuullisia, sillä ne ovat tulleet kovalla vauhdilla alas viimeisen 10 vuoden aikana.

Kun ryhdytään rakentamaan omaa PC-tietokonetta, on hyvä ensimmäiseksi hankkia koneelle kotelo ja virtalähde. Nämä ovat useimmiten integroituja. Konetta voi hyvin alkaa rakentamaan myös vanhan emokortin ja prosessorin ”päälle” mikäli näiden suorituskyky vain riittää nykypäivän käyttöön. Prosessori voidaan yleensä vaihtaa tehokkaampaan.

Ensi alkuun pärjää myös integroidulla näytönohjaimella, mutta mikäli konetta on tarkoitus käyttää multimediaan ja pelaamiseen, on järkevää panostaa tehokkaaseen näytönohjaimeen. Mikäli tietokonetta on taas tarkoitus käyttää musiikkiin ja äänenkäsittelyyn, kannattaa silloin varata budjetista riittävän suuri osuus äänikorttiin. Äänikortti voi olla myös tietokoneesta erillinen, USB-liitännällä toimiva laite, eli niin sanottu Audio Interface.

Tietokoneen välttämättömät osat ovat emokortti ja prosessori, muistit, näytönohjain, tietoliikennekortti ja usb-väyläkortti. Lisäksi tarvitaan tietysti näyttö, näppäimistö ja hiiri. Näitä osia saatavana hyvä valikoima erilaisissa hintaluokissa. On tärkeää kuitenkin varmistaa osien yhteensopivuus. Erityisesti kiintolevyt ja muistit saattavat olla erilaisten standardien mukaisia.

jukka