Tee ostoksia verkossa turvallisesti

Internet ja verkkokaupat ovat mullistaneet ostosten teon täydellisesti, ja nykyään netin kautta on mahdollisuus ostaa ja tilata lähes mitä tahansa. Mikäli tuotetta ei löydy suomalaisesta kaupasta, voi hakua laajentaa ulkomaalaisille liikkeille, jotka useimmiten toimittavat tuotteita myös Suomeen. Kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että EU:n ulkopuolelta tilattaessa ostoksista saattaa joutua maksamaan arvonlisäveron.

Useimmat tietävät verkkokauppa.com:n, Thomannin, Anttilan, Puljun, Marakatin ja Amazonin. On kuitenkin paljon sellaisia tuotteita, joita suurista kauppaketjuista ja verkkokaupoista ei löydy tai ne ovat edullisempia muualla. Tällöin tuote kyllä löytyy helposti “googlettamalla”, mutta kauppa, jonka sivuilta se löytyy, ei välttämättä ole entuudestaan tuttu. Tällaisessa tilanteessa saattaa tulla mieleen ajatus, että kenties ostamisessa piilee riski. Suurin osa verkkokaupoista on luotettavia ja turvallisia, mutta valitettavasti joukossa on myös poikkeuksia.

Minkälaisia vaaroja sitten piilee epäluotettavilla verkkosivuistoilla? On mahdollista, että esimerkiksi sivustolta ladatun ohjelman mukana tulee haittaohjelmia ja viruksia koneelle. Myös tietojen kalastelua esiintyy. Kaikkein suurin riski piilee kuitenkin luottokortti- ja henkilötietoihin, joita ei pitäisi koskaan luovuttaa epäluotettavalle taholle.

Miten ostoksia voi sitten tehdä turvallisesti? Ensinnäkin on tärkeää varmistaa, että on todella sillä sivustolla, millä kuvittelee olevansa. Se selviää selaimen lokaatiokenttää tutkimalla. Paypal.com ja pay-pal.com ovat eri asioita, ja jälkimmäinen voi olla huijaussivusto. Toinen tärkeä merkki on osoitteen alussa oleva tunniste: siinä tulisi lukea httpS:// – ei pelkästään http://. S-kirjain on merkki siitä, että ollaan sertifioidulla sivustolla.

jukka